“Als politicus moet je bereikbaar zijn. Da’s het allerbelangrijkste. Want wij vertrekken van wat er bij de Lanakenaar leeft.” Maar ook op andere vlakken speelt de factor bereikbaarheid voor Bert Paulissen een grote rol. Wij stellen je Bert vier keer voor: als schooldirecteur, papa, lijsttrekker én Lanakenaar.

1. COÖRDINEREND DIRECTEUR SCHOLENGEMEENSCHAP MAASMECHELEN-ZUID

“Meester Bert klinkt veel sympathieker dan directeur”

“Mijn deur staat voor iedereen open. Vroeger was dat net iets makkelijker – als beginnend directeur was ik verantwoordelijk voor zo’n 50 personeelsleden. Als coördinerend directeur is dat nu het dubbele. Toch doe ik er alles aan om me bereikbaar op te stellen. Iedereen moet bij mij terecht kunnen met zijn vragen of problemen: leerlingen, leerkrachten én ouders. Iemand die zwijgt, kan ik niet helpen.”

“Eén van mijn doelen als directeur is om iedereen zich hier goed te laten voelen. Ik hoop oprecht dat elke leerkracht en leerling graag naar school komt. Een goeie sfeer is daarin belangrijk. Eerlijkheid en openheid. Leerlingen mogen me dan ook geen directeur noemen. Ik ben meester Bert. Ik wil niet boven de kinderen en andere leerkrachten staan, maar ertussen.”

“Zelf hou ik goeie herinneringen over aan mijn schooltijd. Ik ben afkomstig van Maasmechelen, maar zat hier in Lanaken op internaat. Bij de paters. Het was een goeie school én leerschool – die periode heeft me gevormd tot de man die ik vandaag ben. Ik heb er vrienden en vriendinnen voor het leven gemaakt. Ook toen was ik al enorm geëngageerd, toen nog in het toneel.”

“Ik heb als student altijd hard gewerkt om mijn doelen te bereiken. Ik had een jongensdroom die ik graag wou verwezenlijken, en dat was veearts worden. Maar dat is niet gelukt. Om heel eerlijk te zijn: daar had ik simpelweg de juiste capaciteiten niet voor, mijn talenten lagen ergens anders.”Ik ben dan het voorbeeld van mijn moeder gevolgd: zij is lerares en deed dat met enorm veel plezier. Dat werkte motiverend en inspirerend. En regentaat is voor mij de juiste keuze gebleken, want ik doe mijn job enorm graag. Vroeger als leerkracht lager onderwijs en nu als directeur.”

2. MAN VAN MIEKE, PAPA VAN ELKE EN TOM

“Ik kan serieus donderen”

“De liefde heeft me naar Lanaken gebracht. Mijn vrouw Mieke Biesmans is afkomstig uit Gellik en werkte in Maaseik. Ik woonde en werkte in Maasmechelen. Toen we in 1989 gingen samenwonen, is de keuze op Gellik gevallen. Mieke is net iets honkvaster dan ik (lacht). Zoveel jaren later zijn we met ons gezin – Elke en Tom waren er ondertussen bijgekomen – naar Briegden verhuisd.”

“Mijn dochter Elke woont nu samen met haar vriend Bert in ons eerste huis. Af en toe ga ik eens helpen met de verbouwingen. Ik hou ervan om mij eens goed te geven bij de afbraakwerken – heel bevrijdend (lacht). Net zoals in de tuin werken, dat verzet mijn zinnen. Ik kom helemaal tot rust als ik het gras moet afrijden. Tijdens dat doelloos werkje komen trouwens de beste ideeën naar boven!”

“Tom, mijn jongste, die woont nog thuis. Hij is nu bezig met zijn studies vastgoedmakelaar en landmeter. Zijn vriendin en Chiro Sprokkel in Gellik zijn zijn twee grote passies.”

“Ik was en ben een rustige papa. Ik ben zeker gene strenge. Niet als schooldirecteur en niet als vader. Pas op, het is uiteraard soms eens nodig om op je strepen te staan. Maar ik heb nogal een groot inlevingsvermogen, dus ik word niet zo rap boos. Ik vind dat een pluspunt. Maar als het toch eens zover komt, kan ik wel serieus donderen.”

3. LIJSTTREKKER CD&V

“Lanaken teruggeven aan Lanakenaar”

“Net zoals de term directeur, ben ik geen fan van het woord burgemeester. Ik vind burgervader mooier, dat klinkt warmer en toegankelijker. Het sluit beter aan op hoe wij als partij aan politiek willen doen. Want wij vertrekken van wat er bij de Lanakenaar leeft. Wij willen weten wat de dagdagelijkse dingen zijn die de inwoners bezighouden. Een burgemeester regeert vanuit zijn ivoren toren, een burgervader houdt rekening met andere meningen. Want dat is onze ultieme doel als partij: de inspraak van de Lanakenaar in het beleid vergroten. Wij willen Lanaken teruggeven aan de inwoners.”

“Het is de eerste keer dat ik lijsttrekker ben. Om even te kaderen: zes jaar geleden stond ik nog op plaats 26. Voor mij is het dus iets nieuw. Ik besef dat er naar mij gekeken wordt – het is een plaats op de lijst én een functie die wel wat met zich meebrengt. Gelukkig kan ik terugvallen op een fantastische ploeg. Want ik zie het eerder als een gedeelde verantwoordelijkheid. Wij van CD&V zijn een hecht team: elke mening telt, iedereen is belangrijk. Net zoals dat voor Lanaken zelf het geval is: wij willen een partij zijn voor iedereen. We willen verbinden, niet polariseren.”

“Ik probeer altijd een groep te vormen. En ik ben trots op de ploeg die er vandaag staat. Eén voor één betrokken mensen. Het resultaat is een goede partij, maar vooral een warm nest waar iedereen welkom is. Dat teamgevoel is voor mij belangrijk. Ik wil kunnen overleggen, in discussie gaan en meerdere meningen horen. Daarom zijn individuele sporten niets voor mij. Ik tennis graag, maar speel liever dubbel dan enkel. Ik heb ook een hele tijd gevolleybald. Ben trainer geweest van de damesploeg van Sparvoc Lanaken. Ik hou van dat groepsgevoel, van samen dat onderste uit de kan te halen. En van te winnen, natuurlijk. Als competitiebeest kan ik niet zo goed tegen mijn verlies. De mensen van Lanaken weten dus wat hen te doen staat (lacht).”

4. LANAKENAAR

“Verkeerssituatie herbekijken”

De laatste ‘bereikbaar‘ is er één in de letterlijke zin van het woord. De mobiliteit in en rond Lanaken. “Het circulatieplan is met voorsprong het onderwerp waar Lanakenaars me het vaakst over aanspreken. Hoe kan zoiets? Is de vraag die altijd terugkeert. En om eerlijk te zijn: ik weet het niet. Ik snap niet hoe je als gemeentebestuur zo’n beslissing neemt. Zónder de inwoners te bevragen en zónder eens te polsen bij de handelaars. En zónder te communiceren over die beslissing. Het resultaat is één groot fiasco.”

“Net daarom geloven wij van CD&V erin om de inwoners weer op de eerste plaats te zetten. Het laatste dat wij willen is vanuit een ivoren toren besturen. Het huidige bestuur denkt te veel vanuit prestigeprojecten en bakstenen. En veel te weinig vanuit de Lanakenaar.”

“Briegden in de bloemen”

“Het vraagt een grote inspanning om van een dorp en gemeente een plek te maken waar het leuk is om te wonen. Daarom heb ik een grote bewondering voor vrijwilligers. Het maakt me dan ook enorm gelukkig dat ik als voorzitter van het actiecomité hier in Briegden op zoveel enthousiasme mag rekenen. Om de zoveel tijd komen we in het buurthuis samen om initiatieven uit te werken. Als ik vrijdag naar het buurthuis vertrek, geeft me dat een fijn gevoel. Een gevoel van engagement. Sommige leden van het comité zetten zich al vijftig jaar onafgebroken in voor het dorp hier. Niets dan respect daarvoor – hen zet ik langs deze weg graag in de bloemen. En bij uitbreiding elke vrijwilliger die zich inzet voor Lanaken. Want elke vereniging heeft die sterke schouders nodig om de boel te doen draaien."

  • Onderwijs
  • Opleiding
  • Informatie & Communicatie
  • Justitie & Veiligheid
  • Toerisme
  • Vrijwilligerswerk