Kijkers van Villa Politica kennen haar als Vlaams volksvertegenwoordiger. Maar voor vele Lanakenaren blijft ze de kleindochter van ‘Jeng van de Bels’. Anderen kennen haar in de eerste plaats als voetbalmama. Of als vrouw van Wilfried Collas. Zelf houdt ze het op: “Ik ben gewoon Vera.” Maak vier keer kennis met Vera Jans.

1. Kleindochter van Jeng van de Bels

“Wou vroeger champignonkweker worden”

“Ik ben geboren en getogen in Veldwezelt. Net zoals mijn ouders en grootouders. Mijn grootouders waren boeren, mijn vader champignonkweker. En ik huppelde ze in mijn kinderoverall achterna. Ik wou heel graag in papa’s voetsporen treden. Maar kijk, het is anders uitgedraaid (lacht).”

“Ik heb alleen maar leuke herinneringen aan mijn jonge jaren hier in Lanaken. Spelen op straat, school, de jeugdbeweging, de bieb in het dorp. En toen we wat ouder waren carnaval vieren of de fuiven in onder andere zaal de Toekomst. Zoveel fijne herinneringen.”

“Het is hier de gewoonte om families bijnamen te geven. Voor veel mensen ben ik dan ook niet Vera, maar wel de kleindochter van Jeng van De Bels. Die bijnamen zijn hier echt een traditie. Ook heel typisch: een Lanakenaar heeft het hart op de tong. Die zegt wat hij denkt. En dat kan ik enorm appreciëren. Zeker als het in ons eigen sappig dialect is. Mijn favoriete dialectwoord? De kille sjoaj, de schaduw. Of een uitdrukking die ik vaak hoor over mijn zonen: Die zijn gekotst en gesjette hunne pa. En sorry voor de niet- Lanakenaren: ik ga dat niet vertalen (lacht).

“Ook typisch hier: de eigenheid van onze kerkdorpen. We hebben ontzettend mooie deelgemeentes. Elke inwoner is trots op zijn dorp. Daardoor leeft dat Lanaken-gevoel volgens mij nog wat te weinig. Al heeft de fusie ook vele positieve kanten, het blijft moeilijk liggen. “Zeg keind, iech bin waal van Rèkem huur, nit van Loaneke!”

“Ergens snap ik dat wel. Voor mij is het dan ook belangrijk dat elk kerkdorp zijn ziel behoudt binnen dat groter Lanaken. En net dat dorpsleven is aan het verschralen. De banken gaan weg. Het postkantoor om de hoek verdwijnt. Er is geen plaats meer voor een lokale bibliotheek. In de plaats komt allemaal hoogbouw. Terwijl ik dat net het charmante vind: dat hechte dorpsgevoel in combinatie met alle nodige faciliteiten op wandel- en fietsafstand. Buurten en wijken waar iedereen zich goed voelt. Een actief verenigingsleven.”

2. (Voetbal)mama

“Vrijwilligers zijn straffe mannen en madammen”

“In mijn jonge jaren supporterde ik voor Excelsior Veldwezelt. Nu sta ik hier als mama aan de zijlijn om mijn zonen aan te moedigen. En is het FCV geworden. Karel speelt bij de U12, Jan bij de U9. We wonen hier tegenover, dus het voetbalplein is een beetje mijn tweede thuis. Karel en Jan zijn hier heel graag. En ik dus ook. Het is een plek waar vriendschappen worden gesmeed – tussen de spelers, maar ook tussen de ouders.”

“Ik vind mezelf een echte voetbalmama, ja. Vraag me alsjeblieft niet om de buitenspelregel uit te leggen. Maar als ik zie hoe goed zij zich hier amuseren, hoe zij groeien in hun ploeg en in hun sport. Er is niks fijner dan dat.”

“Ik vind het belangrijk dat kinderen ankerplekken hebben. Een warme thuis is daar één van. Jammer genoeg is dat steeds minder vanzelfsprekend hier in Lanaken. Eén op drie kinderen groeit op in een gezin waar geen van beide ouders werkt. Het aantal leefloners is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Armoede en kinderarmoede is dus een reëel probleem. Ik weet dat veel Lanakenaren dat moeilijk kunnen geloven, maar toch is het zo. Het is niet omdat we het niet zien, dat het probleem er niet is. De cijfers liegen niet. En als het van mij afhangt, gaan we ook niet wachten tot het probleem wel zichtbaar wordt. Het is hoog tijd voor een sterker sociaal beleid. Er zijn nog te veel mensen die niet weten waar ze terechtkunnen met hun problemen. Te veel kansarme gezinnen weten niet waar ze precies recht op hebben.”

“Naast een warme thuis moeten kinderen ook nog andere ankerplekken hebben. De voetbalclub, de tennisclub, de jeugdbeweging… Ik heb zelf ongelooflijk warme herinneringen aan het jaarlijkse kamp met de jeugdbeweging. Ik wil dat mijn kinderen dat ook kunnen beleven. Godzijdank zijn er hier zoveel verenigingen die goed werkleveren. Mijn kinderen vinden dat vanzelfsprekend. Ik niet. Omdat ik weet hoeveel werk erin kruipt. Dat elke vereniging steunt op gemotiveerde vrijwilligers. De vrijwilligers in de Wereldwinkel, de mensen in de parochie, in het cultureel centrum, de sportclubs… dat zijn de mensen die mee vorm geven aan Lanaken en onze gemeente laten groeien. Ik heb daar enorm veel respect voor. Dat zijn de mensen die we moeten koesteren.”

3. Politica

“De sociale knipperlichten staan op rood”

“Zorg en welzijn zijn de thema’s die me als politica het nauwst aan het hart liggen. Dat heeft natuurlijk iets te maken met dat ik psychologe ben van opleiding. Ouderenzorg, kinderopvang, ziekenzorg… - die moeten én kwalititatief in orde zijn én toegankelijk voor iedereen. En dat is hier in Lanaken niet het geval. Alle sociale knipperlichten staan op rood. Met een sterker sociaal beleid wil ik daar verandering in brengen. Elke inwoner van Lanaken moet kunnen groeien.”

“Het sociale beleid is ook het thema waar ik het meest word over aangesproken. Natuurlijk niet onder de noemer ‘Het Sociale Beleid van Lanaken’, maar wel mensen die me vertellen dat ze niet rondkomen, of dat ze problemen hebben met hun kinderen, of bang zijn voor de kost van hun oude dag. Ik vind het superbelangrijk dat mensen mij daarop aanspreken. Ik hoop echt dat Lanakenaren mij zien als iemand die heel erg toegankelijk is. Ik zou het jammer vinden als er dorpsgenoten zijn die niet durven op mij af te stappen. Ik ben nochtans gewoon Vera. Zowel aan de schoolpoort als langs het voetbalplein en in de winkel. Ik heb niets liever dan dat mensen mij vertellen wat er op hun lever ligt. Dat is het begin van gemeentepolitiek. Daar proberen wij als CD&V ook echt op in te zetten: dat we midden tussen de andere Lanakenaren staan. Dat we voelen wat er leeft en waar anderen van wakker liggen.”

“Al besef ik natuurlijk dat sommige mensen niet op een politicus afstappen. Misschien omdat ze niet over hun problemen durven te praten. Met armoede bijvoorbeeld loop je niet te koop. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat het OCMW zélf op huisbezoek zou gaan bij de meest kwetsbare gezinnen. Zij staan er meestal alleen voor, hebben niet de luxe dat ze kunnen terugvallen op een breed netwerk. Weten vaak niet waarnaartoe. Als je in die mensen investeert, en hen laat groeien, creëer je pas een gemeente waar echt iedereen in meetelt.”

4. ONDERNEMENDE VROUW

“Ondernemers zorgen voor werk en animo”

“Mijn man Wilfried is uitbater van een aantal supermarkten, waarvan enkele hier in onze gemeente. Naast politiek is ondernemen dan ook een onderwerp dat vaak passeert aan de ontbijttafel. Het is enorm interessant om als politica die kant van het verhaal mee te krijgen. Ik denk dat ik mag zeggen dat ik een vrij goed beeld heb van wat er bij de ondernemers leeft in onze gemeente. Welke bekommernissen er zijn.”

“Als gemeentebestuur moet je van hen een volwaardige gesprekspartner maken. Want als ondernemers kansen krijgen, groeit de werkgelegenheid. En als de werkgelegenheid toeneemt, groeien de inwoners. Ondernemers maken de gemeente sterker. Van de bakker om de hoek tot de uitbater van dat gezellige café waar je elk weekend iets gaat drinken. Maar ze spelen ook een bredere rol: de sponsoring van lokale sportclubs, bijvoorbeeld. De wisselwerking die er is met andere verenigingen.”

“Zowel Wilfried zijn agenda als die van mij zijn goed gevuld. Ik kan er dan ook echt van genieten om eens een avond thuis te zijn, samen met mijn man en de drie kinderen. Gewoon thuis zijn, onder ons. En dan zaterdag een voetbalmatch van de jongens volgen. Liefst niet te vroeg (lacht). ’s Avonds een etentje met de vrienden en eens goed dansen achteraf. Dat zijn de momenten die ik elke keer weer koester.”

  • Zorg
  • Vrijwilligerswerk
  • Volksgezondheid
  • Sociale bescherming
  • Personen met een handicap