“De kinderopvang hier kán en móét beter. Nog te veel ouders zitten met onbeantwoorde vragen. Dat zou niet mogen.” Ellen Baldewijns heeft een duidelijke missie. En maakte een duidelijke keuze om dat binnen CD&V te doen. “Een beslissing die mij enkele nachten uit mijn slaap heeft gehouden.”

“Veldwezelt is een leuke plek om te wonen. Ik vind het geweldig dat mijn kinderen hier opgroeien. Er hangt hier een soort familiegevoel – zeker bij de lokale verenigingen. Ik laat mijn twee jongens dan ook met een gerust hart afspreken met vriendjes en samen spelen op straat. Er is veel sociale controle. En alles is hier dicht bij mekaar. Voor mij mag er wel wat meer leven komen in het centrum. Zonder aan de eigenheid van onze dorpen te raken.”

“Want die eigenheid moeten we koesteren. Een project als Sportoase snap ik dan ook niet goed. Het financiële plaatje lijkt me niet te kloppen. En welk effect zal dit hebben op de kleinere sportverenigingen? Het zou zo jammer zijn als die verdwijnen. Het zijn die plaatselijke verenigingen die mee vorm geven aan de dorpen in Lanaken. Ik vind het fijn dat mijn kinderen alleen met de fiets naar de voetbal kunnen gaan. En ik in het weekend voor hen kan gaan supporteren.”

“Ik wil tijd blijven vrijmaken voor mijn gezin. Want politiek neemt je in beslag. Gelukkig heb ik de steun van mijn man. Mijn kinderen zijn nog iets te jong om het te beseffen. De jongste vroeg me: Kom jij nu net als Vera elke dag op TV? (lacht). Ik ga mijn best doen om over dat evenwicht werk-gezin-politiek te waken. Maar dat is een moeilijke, dat heb ik thuis vaak genoeg gezien bij papa.”

“Ik kom uit een politieke familie – mijn vader is in het verleden opgekomen voor de sp.a. Maar het is niet omdat mijn papa voor hen kiest, dat ik automatisch moet volgen. Het was een makkelijkere keuze geweest, dat wel. Maar CD&V was voor mij de juiste keuze. Maar kiezen vóór, betekende in mijn geval ook kiezen tégen de overtuiging van mijn papa. Ik heb daar nachten van wakker gelegen. Maar hij respecteert mijn keuze.”

“Mijn keuze heeft ook te maken met hoe de partij naar kinderopvang kijkt. Iedereen kent mij als Ellen van de kinderopvang, en het is ook het thema dat ik het belangrijkste vind. Er zijn stappen gezet om de kwaliteit te verbeteren. Sommigen in het gemeentebestuur vinden het voldoende om te houden wat we hebben. Daar ben ik het niet mee eens. Elke week kloppen er ouders aan die niet weten waar te beginnen. Ik zie nog te veel jonge gezinnen die nergens terechtkunnen. Mijn droom is een kwalitatieve opvang, dicht in de buurt, voor iedereen. Een Huis van het Kind zou een mooi begin zijn. Eén centraal punt waar je als ouder met al je vragen terechtkan. Want een goede kinderopvang, dat is het begin van vele mooie dingen.”

“Die berg vuile voetbalkleren hoort erbij"

“Ik ben een echte voetbalmama. Langs de zijlijn staan of meesupporteren vanuit de kantine is voor mij geen verplichting – ik doe dat oprecht graag. Soms klaag ik weleens over al die vuile was, maar ik zou de voetbal niet meer kunnen missen. De jongens hun match zien, bijpraten met de andere mama’s en papa’s… en daarna met ons gezin samen iets gaan eten. Gewoon onder ons en babbelen over onze week. Da’s voor mij het ideale weekend.”

  • Gezinsbeleid
  • Jeugd
  • Kinderopvang
  • Verkiezingen